Gyereknap Pogányban

A gyermekek és szüleik számára is egyaránt nagy élmény, ha a természetben a játékok mellett a baromfi udvar legkedveltebb állataival élőben is találkozhatnak.
A közel 0,5 hektáros terület lakói egykor elterjedt tanyasi állatok, melyek az 50-esévekben őseinknél minden háznál megtalálhatók voltak. A gyerekeknek hatalmas élményt nyújt, sokat számít ha saját szemükkel láthatják, hallhatják.

Lakóink

Birka vagy juh, az önműködő fűnyíró
A juh vagy birka az ember által egyik legrégebben háziasított állatfaj, melynek gyapja, teje és húsa is felhasználható. Jámbor, béketűrő, nem nagyigényű állat. A birkatürelem mesze földön híres. Évente egyszer, általában tavasz második felében nyírják, ez egészsége megőrzése és a gyapja hasznosítása miatt is szükséges. A gyapjút számtalan formában dolgozzák fel: ruhaneműként, szőttesként, szőnyegként, ágyneműként, stb.. A juhokat fáradságos munkával fejhetjük, tejéből jellegzetes tejszínes sajtot készítenek főként Erdélyben, az un. ordát.

Ha kedveskedni szeretnénk, adjunk neki füvet és répát, mert azt nagyon szereti.

Kecske, a mindent megkóstoló
Magyarországon a szegényebb népek tartották, ezért a szegény ember tehene néven is illették.

A legelésnél tűnik ki legjobban fáradhatatlansága és szeszélyessége. Mindig új élvezet után futva, mindenütt csak keveset tép, megpróbál és belekóstol ebbe is, abba is, de a legjobbnál sem időzik sokáig. Különösen a falevelekre vágyik és éppen ezért közismert erdőpusztító. Csodálatosképpen baj nélkül eszi azokat a növényeket is, amelyek más állatokra nézve mérgezőek. A veteményes kertek ádáz ellenségei, legkedvesebb csemegéi a növények fiatal gyenge levelei. A kecsketartás előnye, hogy száraz, napos, termékeny magaslatokon található növényeket is kedveli, a nálunk lévő 576 fajta növényből 499 fajtát eszik meg. 

Láma szeme, lám a szeme sötétkék?

Társas, barátságos állat, azonban olykor csökönyös is lehet. Ha a terhet, amit hord a hátán, túl nehéznek találja, nem mozdul meg. Csak akkor engedi, hogy rátegyék a hátára, ha más lámák is a közelében vannak. A jól szocializált láma barátságos és kíváncsi.

Hangulatukat testbeszédük jelzi. Ha fülei felmerednek, és farka lazán lelóg, akkor a láma jól érzi magát és nyugodt. A felálló farok a figyelem jele. A behódolás jele a fülek hátracsapása és a farok lelógatása. Ha a fülek lelapulnak, és a farok feláll, akkor a láma nem érzi jól magát. Ha nagyon nem érzi jól magát, akkor emellett még gurgulázik is.

Buta, mint a szamár

Hallhattuk már sokszor, pedig ez nem igaz. A nálunk lakó Fruzsi intelligens állat, jól idomítható, békés természetű. Emellett a szamarak  szívós, hosszú élettartamú és jól alkalmazkodó állatok. Színük változatos: lehet egérszürke, mint Fruzsié, de lehet barna, vagy fekete. Jól hasznosítható teherhordásra, és földművelésre egyaránt, bár Fruzsi már leginkább csak legelészik a Zsályaligetben.

Lúd vagy liba, aki nem is olyan buta
A házilúd az egyik legrégebben háziasított baromfi. Teste jól alkalmazkodott a vízhez, csónakhoz hasonló, bár nem úszik olyan jól, mint vadon élő társai. Lábujjai között úszóhártya feszül, ezért szívesen csatlakozik a kacsaúsztató pancsolóihoz. Sokáig tartották róluk, hogy butácska állatok, pedig ez korántsem igaz. A legelő csapatok például meg tudják különböztetni a vadászokat a pásztoroktól.
Tollát felhasználjuk párnák, takarók töméséhez. A régi időkben végét tintába mártva írtak vele.

Nyuszi a szenvedélyes rágcsáló
A kifejlett házinyúl tömege 1,5 kg-nál kezdődik, a legnehezebb óriásnyulak viszont akár elérhetik a 12 kg-ot is. Hallásuk igen jó, ezért egymás között az emberek számára nem, vagy csak alig hallható hangokkal kommunikálnak. Az orrmozgatás, szaknyelven orrjáték a szaglás elősegítésére, de kommunikációra is szolgál.

Kizárólag növényevők, rágóizmaik igen fejlettek, fogaik pedig folyamatosan nőnek, ezért állandóan koptatniuk kell. Mindenféle növényt és gyümölcsöt szívesen rágcsálnak, bár nem tartoznak a rágcsálók családjába. Természetük szerint odúkat ásnak a földbe lakhelyül.

Házikacsa
Húsa, mája, zsírja, tepertője finom falat.

A házi kacsa őse a tőkés réce. S ellentétben a vadon élő rokonaival, a házi kacsa beéri ha egy kis kacsúsztatóban lubickolhat kedvére.

Bohus, a hízelgő kuncsorgó

Családi házikedvencként is elterjedt a vietnámi csüngőhasú malac. Könnyen tanítható, ragaszkodó, kíváncsi, játékos állat. Ha egyszer megszokja, hogy hol a fekvőhelye ahhoz nagyon fog ragaszkodni. Nagyon szeret enni, de látszattal ellentétben, neki nem a mennyiség a fontos, hanem az étel finomsága, ízletessége, amit szíves röfögéssel, dorombolással fogad.

Kedvenc csemegéi a különböző zöldségek, gyümölcsök pl.: saláta, alma, cékla, krumpli.

Sertés- a vidám földműves

Réges- régi időkben az ősemberek a vaddisznók kicsinyeit hazavitték, felnevelték, magukhoz szelidítették. Nagyon jó a hallásuk, a szaglásuk, visítva, röfögve mindent szívesen megesznek.

Tévhit, hogy koszos állat, mivel szívesen fürdik ő is tiszta vízben, ha van rá lehetősége, a sárban csak a kártevők miatt dagonyázik. Teste hordóhoz hasonlít, túrókarimás ormányával felszántja a birtokán lévő földet, semmilyen növénynek nem kegyelmez.

Gyöngytyúk

Feltűnő szép küllemű baromfi. Ijedős, félős, minden szokatlan zajra, mozgásra hangos lármát csap. A gazdák leginkább kellemetlen hangja miatt tartják, amit a rókák is messziről elkerülnek.

Faktormérő

Kaland 30%
Élmény 90%
Mozgás 30%

Ajánlott életkor

0-99